Titta på stjärnorna

Har inte alla någon gång tittat upp mot stjärnhimlen en klar och kall vinternatt och häpnat över alla lysande prickar? Kanske känner du till och med igen några stjärnbilder, som Stora och Lilla Björn, Orion och Cassiopeja? Förr navigerande resande efter stjärnorna, både på land och till sjöss, men idag används gps-navigatorer istället för kikare.

Att titta på stjärnorna eller ta en närmare titt på planeter, månar, asteroider och kometer har lockat folk i alla tider, både vetenskapsmän och lekmän. Du behöver inte ha tillgång till ett gigantiskt teleskop som är stort som ett hus, utan du kan med hjälp av en betydligt mindre stjärnkikare se och upptäcka en hel del av det som finns på himlavalvet. Visste du att stjärnhimlen ser olika ut beroende på var på jorden du befinner dig? På norra halvklotet syns inte samma stjärnbilder som på södra halvklotet, och på vissa ställen syns Vintergatan extra tydligt som ett band av ljus.

Skaffa ett hemmaobservatorium

För den som är intresserad av rymden och av himlakropparna som finns omkring oss kan det vara en rolig hobby att bygga ett hemmaobservatorium med ett mindre teleskop och med en dator som kan kopplas till teleskopet för att kunna ta bilder, lagra information och titta närmare på specifika saker. Många himlakroppar har faktiskt blivit upptäckta av privatpersoner, hemma i deras egna hem när de suttit och spanat ut i rymden. Givetvis kostar teleskop en del att skaffa, och du kanske inte har råd att köpa ett rakt av, men genom att spara undan en del pengar och kanske fundera över ett lån så kan du snart få igång ditt eget hemmaobservatorium. Till en början räcker det med en vanlig och billig stjärnkikare, men allt eftersom du vill se längre ut i rymden krävs större grejer.

Om du har sparat ett tag och ändå har en bit kvar, men känner att du ekonomiskt klarar av ett lån så kan du jämföra olika långivare och lånevillkor online. Det finns möjligheter att ta lån hos Lånakuten, utan att det blir en registrerad kreditupplysning hos Upplysningscentralen. Detta är bra för dem som vill ha så få registrerade kreditupplysningar som möjligt på sig eller om du kanske har en betalningsanmärkning som ligger och skräpar. Tänk bara på att din vardagsekonomi ska klara av avbetalningarna på lånet så att du inte får problem längre fram. Tipsen är att spara en del själv för att inte behöva låna mer än nödvändigt när du ska bygga ditt eget observatorium.

Våra grannplaneter

Ibland är våra grannplaneter extra nära och synliga från Jorden med blotta ögat. Det som syns är oftast en lysande prick, mycket likt en stjärna, men om du tittar i stjärnkikare eller ett mindre teleskop går det att se Saturnus ringar under rätt förutsättningar. Det kan vara spännande att kunna ta en titt på våra planetära grannar när de svävar förbi oss i sin bana runt solen. Venus, Mars, Merkurius, Jupiter och Saturnus är några exempel på planeter som du kan titta på.

Rymden är spännande, och du kanske till och med ser ett oidentifierat flygande objekt eller en satellit?

Leave a Reply