Michio Kaku och rymdforskning

Under de senaste åren har det ännu en gång börjat talas en hel del om att människan ska ut i rymden. Någonstans vid horisonten är det planeten Mars som hägrar,

och det är väl logiskt att den röda planeten är mänsklighetens nästa hållplats i universum. Vid sidan av det arbetar ett flertal privata aktörer för fullt med att inom en snar framtid lansera kommersiella rymdresor.

I det här inlägget ska vi dock titta ännu längre in i framtiden. Fysikern Michio Kaku har vid upprepade tillfällen tittat ännu längre in i spåkulan och har en hel del intressant att säga om människans möjligheter till interstellärt resande. Om du vill hjälpa till med att få upp människan i rymden finns det massor du behöver lära dig. Svår matematik, fysik och rymdteknik, vilket i sig är en utmaning. Som tur är finns det hjälp att få. Hos Studybuddy kan du hitta läxhjälp i Stockholm från personer som brottats med samma utmaningar som du.

Människan måste lämna jorden?

I Kakus mening måste mänskligheten förr eller senare lämna jorden. Vi måste helt enkelt bli en ras som lever på flera planeter för att överleva på sikt. Närmast till hands ligger förstås Mars. När det gäller mänsklighetens möjligheter att överleva där sällar sig Kaku till optimisterna. Enligt honom har vi goda chanser att transformera Mars så den blir beboelig. Han föreslår bland annat att vi ska skjuta upp och använda gigantiska solspeglar för att smälta isen på planetens poler. Den vägen skulle vi uppnå en växthuseffekt som skulle höja planetens nu ogästvänliga temperaturer.

Interstellära och intergalaktiska resor

Mars ligger dock ganska nära jorden med kosmiska mått mätt, vad har Kaku att säga om mänsklighetens chanser att färdas bortom solsystemet och i långa loppet

bortom vår egen galax? När Kaku talar om de enorma avstånd som gäller för resor av det här slaget blir det hela förstås mer spekulativt. Han är dock tydlig på punkten att vi måste utveckla en ny typ av raketmotorer om det överhuvudtaget ska vara möjligt. Att resa till Alpha Centauri, som är det stjärnsystem som ligger närmast vårt, med nuvarande raketteknik skulle ta inte mindre än 70 000 år. Den teknik Kaku framhåller som sin favorit för att ta mänskligheten till stjärnorna kallas för Ramjet. Det är en motortyp som ännu inte finns, men som i teorin ska kunna drivas på väte som förekommer naturligt i rymden. I teorin ska man med en sådan motor kunna komma upp i hastigheter som motsvarar runt 80 procent av ljusets hastighet. Det kanske häftigaste av allt är att vi i teorin på det viset skulle kunna resa väldigt långt på bara några år, eftersom tiden inne i skeppet när det färdas i maxhastighet skulle röra sig långsammare relativt omgivningen.

Leave a Reply