Rymdforskningens historia

Människan har alltid varit intresserad av vad som finns ”därute”. Till en början kanske bara av nyfikenhet men så småningom för att öka sin kunskap – och få viktig information som bidrar till liv.

Moon view from the moon

Den moderna rymdforskningen, det vill säga den när vi började använda enklare instrument för att mäta saker, startade under mitten av 1900-talet. Men redan vid mänsklighetens begynnelse har vi förmodligen stått och tittat upp mot stjärnorna och undrat.

Året var 1958 då man upptäckte strålningsbältena. 1959 tog man steget vidare och påbörjade rymdplanetologin där man bland annat lyckades fotografera baksidan av månen. På den tiden använde man ganska enkla metoder och instrument, men därefter har rymdforskningen och utvecklingen av olika typer av instrument gått i raketfart! Den 12 april 1961 kom den första människan att resa till rymden. Det var en ryss vid namn Jurij Gagarin och händelsen satte igång en typ av kapplöpning mellan USA och Ryssland om vem som skulle komma först i olika avseenden till rymden och rörande rymdforskning. Ett mål var att komma först till månen.

Apolloprogrammet var flera projekt av amerikanska rymdfärder där första prioritet var att kunna ta människor till månen och sedan få tillbaka dem hem till jorden igen. Mellan 1961 till 1972

Space Launch System Takes Off. 3D Scene.

genomfördes flertalet rymdresor och den allra första månlandningen genomfördes den 20 juli 1969. Förste personen på månen var amerikanen Neil Armstrong och han hade med sig Edwin Aldrin. Ytterligare en person, Michael Collins, fanns kvar i en omloppsbana runt månen under tiden. Detta var någonting stort och hela världen följde sändningarna hemifrån sina soffor via TV eller radio.

Några saker och upptäckter i rymdforskningens historia har satt extra stora avtryck hos oss människor. Exempelvis att vi tack vare teleskopet upptäckte att jorden inte är centrum i universum, eller upptäckten av radioastronomi – att det kommer strålning från universum. Ytterligare en spännande upptäckt är universums expansion, och det var startskottet till ett helt nytt klassificeringssystem av galaxer. Den som oftast pekas ut som den som upptäckte universums expansion är astronomen Edwin Hubble. Han är även grundaren till vad som sedan kom att kallas för Hubbles lag.

Leave a Reply