Kolonisera Mars? Kan vi lyckas?

Om det inte vore för att världen på vissa sätt förefaller så otroligt mycket mer skruvad nuförtiden skulle man nästan kunna tro att vi var tillbaka på 60-talet. Det var

i vart fall då det talades som mest om att resa i rymden och kolonisera andra planeter. Då var det månen som stod på agendan. Nu har rymdinstituten i framför allt USA, Ryssland och Kina riktat teleskopen mot Mars. Instituten och ett antal superrika multimiljardärer frontade av Elon Musk, Jeff Bezos och Richard Branson. Det finns mycket som talar emot att människan någonsin kommer lyckas kolonisera Mars, men för sakens skulle ska vi ta en titt på faktorerna som faktiskt talar för att vi kommer kunna göra det. Sammanfattningsvis består svårigheterna främst i projektets enorma skala. Mars är visserligen lik jorden på många sätt, men representerar fortfarande inte en miljö vi kan överleva i. Den möjlighet som ligger närmast till hands för människor att leva och bo på Mars består därför i mindre kolonier. Det är dock osäkert i vilken mån de skulle kunna upprätthålla mänsklig närvaro på planeten på lång sikt.

Vill du hjälpa människan till Mars?

Om du vill ha en chans att höra till det smarta gäng som kommer hjälpa till med att sätta människor på Mars behöver du en gedigen utbildning i bagaget. Den enklaste vägen till att komma in på utbildningen du drömmer om är att skriva högskoleprovet – och skriva det bra. Men hur pluggar du inför högskoleprovet? HP-guiden vet råd. De är din ultimata guide till hur du kan få ett fantastiskt resultat på ditt högskoleprov. De har pedagogiska guider som går igenom provets alla delar och för en liten slant kan du få en personlig coach som hjälper dig förbättra dina svaga punkter.

För att inte vara orealistiskt positiv är det viktigt att påpeka att en kolonisering av Mars, om ens möjlig, ligger väldigt långt fram i tiden. Saker som talar för att människan någon gång kommer kunna göra det är:

  • Mars dygn är ungefär lika långt som ett dygn på jorden vilket gör att människans dygnsrytm fungerar även där.
  • Vädret är väldigt stabilt, det är så gott som alltid soligt vilket innebär att solpaneler kan generera ström hela tiden.
  • Det finns redan syre i atmosfären, även om halten är på tok för låg för att kunna överleva i.

Med tanke på hur utmanande förutsättningarna är för att kolonisera Mars är det förvånande hur stor optimismen tycks vara i vissa läger. Elon Musk, som vi nämnde tidigare är en av de varmaste anhängarna av att kolonisera Mars. Men så sent som 2013 skrev Buzz Aldrin, som var man nummer två att vandra på månen, en debattartikel i New York Times som förespråkade idén. Den som lever får se.

Leave a Reply