Månstenar i din trädgård?

Sten från månen har fascinerat forskare i alla tider. De har insamlats av både amerikanska, kinesiska och sovjetiska rymdkapslar. Amerikanska Apollo-kapslarna hämtade hem hela 2 415 stenar från månen. Men vad är då detta för mytomspunna stenar?

Månstenar

Stenar från månen är mycket gamla jämfört med de som finns på jorden. Åldern bestäms via den radiometriska dateringen. De månstenar som är yngst är äldre än de äldsta stenarna på jorden. Månens basaltstenar är över 3,2 miljarder år gamla och på höglandet på månen är de ännu äldre. De är från den tidiga eran av solsystemets liv. Stenarna som insamlats har liknande egenskaper som de jordliga stenarna, de innehåller lite mindre järn men annars är de ganska lika. En av de nya mineralerna som upptäckts på månen är armalcolit, namngiven efter Apollo 11:s klassiska besättning Armstrong, Aldrin och Collins.

Månsten som dekor i trädgården?

Vore det inte fantastiskt att ha äkta månstenar i trädgården? I alla fall kan vi komma ganska nära. Besök landets främsta stendestination, Stenbolaget. Om du söker dekorsten kan du komma mycket nära de äkta månstenarna. Hos Stenbolaget finns mycket att välja på och du kan handla direkt online om du inte har vägen förbi butiken. Sajten är inbjudande och enkel. Du kan själv kombinera och skapa kontraster utifrån sajtens intressanta presentationer av dekorsten.

Magisk förvandling med dekorsten

Dekorsten kan ge snygga kanter och stilrena rabatter, du kan också använda stenarna till täckning av dräneringar och runt husgrunder. Det finns olika färger och karaktärer som passar till det mesta och dessutom kostar det inte så mycket om du köper stora säckar.

Vilken storlek ska du välja på dekorsten?

Det beror på var du ska placera den. I rosenrabatten kan det vara snyggt att täcka jorden med små, ljusa stenar, medan trädgårdsgången kan behöva lite större, kanske gråsvarta stenar. Glöm inte bort kantstenen i rabatten för att hålla småstenarna på plats, en fiberduk under kan också se till att hålla det snyggt. Det finns guider på Stenbolagets sajt där du kan få råd och tips om hur du ska göra.

En trädgård av kontraster

Om du vill bygga en månlik atmosfär kan du behöva mer naturliga stenar. Månen, på grund av sin närhet, är en av de ljusaste himlakropparna som vi ser från jorden. Ibland kan den se grå och rostfärgad ut beroende på hur ljuset faller. Månen är inte aktiv och har många döda vulkaner och lava. Låt dig inspireras av denna magi när du planerar stenen i din trädgård. Anlägg den med ljusa stenar i vissa fält och kombinera med rost och gråsvart för att skapa den månatmosfär som vi ser från jorden. Om du exempelvis har mycket gröna växter kan en rostfärgad sten bli mycket vacker, och till röda rosor är vita stenar kontrasterande. Stenbolaget kan ge goda råd i alla väder.

Leave a Reply