Apollo 13 – Fakta och fiction

Säg namnet Apollo 13 och de allra flesta börjar prata om filmen från 1995 med Tom Hanks som en av huvudrollerna. Vad många inte har en aning om är att filmen har verklighetsbakgrund. Det fanns verkligen en Apollo 13 vars planerade resa till månen blev bakgrunden till filmen med samma namn.

Filmen

Filmen utspelar sig året efter den allra första månlandningen där Apollo 13 förväntas göra ett rutinuppdrag i rymden. Det visar sig vara allt annat än sant när rymdfärjan sedan blir strandad i rymden och de tre astronauterna, spelade av Tom Hanks, Bill Paxton och Kevin Bacon, måste kämpa för att ta sig ner till jorden igen. I filmen uttalas de berömda ordenSaturn V Rocket (Isolated) ”Houston, we have a problem”. Citatet är dock felaktigt eftersom det som astronauten Jim Lovell sa egentligen var: ”Houston, we’ve had a problem”.

I filmen, precis som i verkligheten, lyckas besättningen ta sig tillbaka till jorden igen tack vare en i det närmaste heroisk insats från kontrollrummet nere på jorden.

Verkligheten

Apollo 13 lyfte från Kennedy Space Center den 11 april 1970, alltså lite mindre än ett år efter den första månlandningen. Redan från början hade skeppet problem när en av huvudraketerna slocknade efter några minuter. Innan avfärd hade dessutom en av de planerade besättningsmännen, Ken Mattingly, fått lov att isoleras då man trodde att han blivit sjuk. Enligt vissa källor ska det ha varit vattkoppor, men enligt läkarjournaler så var det istället en misstanke om att han drabbats av mässlingen.

Den 13:e april kom senare nödropet från Apollo 13. I samband med att man startade fläktarna för att cirkulera syret hade en kortslutning i en av termostaterna fått syretank nr 2 att explodera och skeppet läckte syre. I samband med explosionen skadades även bränslecellerna vilket påverkade såväl styrförmågan som uppvärmningen. Skeppet blev därmed mycket kallt. Besättningen fick tillbringa så mycket tid som möjligt inuti månlandaren som fanns ombord för att spara på det syre som fanns kvar.

Trots alla problem kunde besättningen, tack vare insatsen från kontrollrummet i Houston, ta sig ner till jorden igen.

Leave a Reply